Madlienas vidusskolai – LU Skolu balva

Līdz šim nevienai Ogres novada mācību iestādei vēl nebija izdevies iegūt Latvijas Universitātes Skolu balvu. Šogad tas izdevies Madlienas vidusskolai, un balvu kopā ar skolas direktoru un pedagogiem saņemt devās visi 50 šā brīža vidusskolas posma audzēkņi. 

Balvu gan nopelnījuši pērnā gada absolventi – to piešķir katra Latvijas reģiona skolai, kura iepriekšējā gadā devusi vislielāko ieguldījumu Latvijas Universitātes studentu saimes papildināšanā. Latvijas Universitātes (LU) Komunikāciju departamenta speciāliste Amanda Boka stāsta, ka Skolu balvas tradīcija iedibināta 2016. gadā, procentuāli sarēķinot, cik absolventu no katras Latvijas mācību iestādes konkrētajā gadā uzsākuši studijas LU. Pērn Vidzemē procentuāli visvairāk Universitātes studentu ir no Madlienas vidusskolas – no 14 šīs skolas absolventiem LU iestājušies un studē seši jaunieši, kas noapaļojot ir 43 procenti no visiem minētās mācību iestādes beidzējiem. Universitātē viņi izvēlējušies studēt bioloģiju, komunikāciju zinātnes, medicīnu, politikas un sociālās zinātnes, biznesa vadību un tiesību zinātnes. LU Skolu balvas pasniegšana norisinās šodien, 23. februārī, LU Akadēmiskā centra Zinātņu mājā Rīgā, festivāla «L – Universs» ietvaros. Tā ir alternatīva ierastajai izstādei «Skola», kas katru gadu notiek Ķīpsalas izstāžu kompleksā.

Lai dotu iespēju skolu pārstāvjiem un skolēniem piedalīties svinīgajā balvu pasniegšanā, kā arī iesaistīties citās festivāla aktivitātēs, skolām, kam piešķirta Skolu balva, LU nodrošinājusi transportu uz festivālu un atpakaļ, un madlienieši izmantoja iespēju turp doties kuplā skaitā. Viņi plāno iesaistīties arī citās festivāla aktivitātēs – balvu pasniegšanas ceremonijas laikā paredzēta īpaša erudīcijas spēle, kurā, pierādot savu zināšanu asumu, par Universitātes sagatavotajām īpašajām balvām varēs sacensties viens skolotājs un viens skolēns.

Madlienas vidusskolas direktors Edgars Viņķis ir gandarīts, ka tik daudzi vidusskolas absolventi izvēlējušies iegūt augstāko izglītību – bez sešiem audzēkņiem, kuri studē Universitātē, vidusskolas beidzēji studijas uzsākuši arī citās Latvijas augstskolās. E. Viņķis atzīst, ka ik gadu ir tikai pāris absolventi, kuri tūdaļ neuzsāk studijas, bet, iespējams, augstāko izglītību iegūst vēlāk. Lielais studentu skaits ir apliecinājums lauku vidusskolā iegūtās izglītības kvalitātei, bet šogad laimīgā kārtā sagadījies, ka tik daudzi izvēlējušies studēt tieši LU, un attiecīgi iegūta Skolu balva.

«Tas bija gana liels pārsteigums, bet ir prieks un gandarījums. Varam būt lepni, ka mūsu skolas absolventu ieguldījums Latvijas Universitātes studentu pulkā Vidzemē bijis viskuplākais. Tas liecina, ka izglītības kvalitāte, ko skolēni iegūst, un motivācija turpināt savas karjeras un izglītības ceļu ir kritusi īstajā augsnē,» atzīst E. Viņķis, piebilstot, ka tāds jau ir vidusskolu mērķis – rosināt jauniešus nesamierināties tikai ar vidējās izglītības iegūšanu un spert nākamo soli augstskolas virzienā. Arī šogad Madlienas vidusskolu beigs 14 audzēkņu, bet 10. klasē pērn mācības uzsāka 20. Direktors atzīst – viņam ir gandarījums, ka Madlienas vidusskolu izvēlas ne tikai madlienieši, bet arī citu tuvējo pagastu jaunieši un skola kļūst par tādu kā centru lauku pagastu skolēniem, kuri vēlas iegūt vidējo izglītību tuvāk mājām. «Nākamajiem absolventiem novēlu būt motivētiem, izvirzīt mērķus, uzdevumus un uz tiem doties, turpinot izglītību un veidojot savu tālāko karjeru,» vēl E. Viņķis.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi