«Irsis» ienaidnieka iznīcināšanai

Mēs nevaram atļauties nopirkt tankus, taču mēs varam būvēt dronus, ar ko tankus iznīcināt. Ogres novadā bāzētais militāro tehnoloģiju uzņēmums LV-Teh kopā ar sadarbības partneriem uzsācis izlūkošanas un kaujas dronu ražošanu. «Ogres Vēstīm» šonedēļ bija ekskluzīva iespēja apmeklēt ražotni, kurā top IRSIS-7 un IRSIS-9 – krievu okupantu bieds.

Drošības apsvērumu dēļ konkrēta ražotnes atrašanās vieta nav atklājama, tāpat kā sadarbības uzņēmumu nosaukumi. Apstākļos, kad arī Latvijā Ukrainas atbalstītājiem netrūkst nelabvēļu, visam jānotiek pietiekami diskrēti. Projekta virzītājs ir uzņēmējs un zemessargs Uģis Svirido. Kopš krievijas kara sākuma viņa uzņēmums LV-Teh guvis plašu pieredzi visdažādāko militāro tehnoloģiju izstrādē un ražošanā, tostarp civilo tehniku pielāgojot militārām vajadzībām. Pirmā publiskā kampaņa bija «Tava kvadra var vairāk». Iedzīvotāju un uzņēmumu ziedoti kvadricikli tika pārbūvēti, aprīkojot tos ar stiprinājumiem ieroču sistēmām, munīcijas un ievainoto pārvadāšanai. Pēc pārkrāsošanas aizsargtoņos kvadricikli ar fūrēm tika gādāti uz fronti. Līdzīgi uzņēmumā pārbūvēti arī vairāki bagiji un kuteri. Pavisam neparasts bija pērnruden īstenotais projekts «Labais». Miniiekrāvējs – bobkats – tika pārbūvēts par tālvadības atmīnēšanas robotu. Ar ziedotāju un Ukrainas vēstnieka svētību šis brīnums tika nogādāts Donbasa reģionā ukraiņu kontrolētajā teritorijā, kur joprojām turpina attīrīt zemi no okupantu atstātajām mīnām. Nesen uzbraucis lielākam spridzeklim, nācies to pieremontēt, bet nule saņemta ziņa, ka «Labais» ir atpakaļ ierindā. Tīra ukraiņu zemi no mīnām. Savukārt «Iršu» misija ir tīrīt ukraiņu zemi no krievu iebrucējiem un viņu tehnikas.

Šobrīd tiek ražoti divi dronu modeļi – viens mazāks, otrs lielāks: IRSIS-7 un IRSIS-9. Šie divi kvadrikopteru modeļi atkarībā no komplektācijas var darboties gan kā atkārtoti lietojami bumbotāji, gan kā droni kamikadzes – pašnāvnieki. Šo bezpilota lidaparātu darbības attālums ir līdz pat 25 kilometriem ar kravnesību līdz 1,5 kilogramiem. Četri propelleri, īpaši noturīga materiāla rāmis. Divas «smadzeņu» plāksnes – vienas vada motorus, otras vada videokameru un nodrošina komunikāciju ar operatora pulti un videobrillēm. Augšā akumulators, apakšā lādiņš. Viss maksimāli vienkārši, jo galvenā ir darbības uzticamība. Tomēr arī te lietā liktas vairākas tehnoloģiskas viltības. Piemēram, lādiņa atbrīvošanas slēdzis «Irsim» nestrēgst, arī lidojot leņķī pret zemi. Otrs nozīmīgākais aspekts ir izmaksas. «Irsim» tās ir salīdzinoši zemas – viens drons pilnā ekipējumā šobrīd uzbūvējams par aptuveni 850 eiro. Detaļu cenas gan lēkā, jo Ķīna savas piegādes uz Eiropu ir ierobežojusi, savukārt dārgāki analogi no Taivānas vai Eiropas drona cenu uzdzītu virs diviem tūkstošiem. Pagaidām izdodas būvēt salīdzinoši lēti, un, ja būs pasūtījumi, arī ražošanas jaudas iespējams audzēt līdz pat trim četriem simtiem dronu mēnesī. Šobrīd ukraiņiem nogādāto «Iršu» skaits lēšams desmitos, un pašlaik top jau nākamais pasūtījums. Finansētāji ir kā pašmāju, tā ukraiņu labdarības fondi. Būs jauna nauda, būs jauni droni. Kamēr politiķi vēl tikai gudri spriež par dronu koalīciju, uzņēmēji tādu jau nodibinājuši un strādā Ukrainas labā. Un kamēr ukraiņi karo, mēs iegūstam laiku. Tāda ir šī skaudrā likumsakarība.

«Ogres Vēstu» sarunbiedri ražotnē noliek vienu «Irsi» uz grīdas un aizdomājas par šā rīka pielietojumu. Sākotnēji droni pildīja vienīgi civilas funkcijas – kalpoja izklaidei un sportam. Arī «Irsis» miera laikā varētu filmēt no augšas laimīgas līgava, līgavaiņus, kāzu viesus vai apsekot pēc vētrām elektrolīnijas. Taču karš ir radikāli mainījis dronu pielietojumu, un tagad to videokameras sūta militārās tehnikas un ienaidnieku pirmsnāves attēlus. Jo vairāk, jo labāk. No frontes atsūtītajā video redzams, kā kvadrikopters pielido tankam, bruņumašīnai, slēpnim, ierakumiem un signāls pārtrūkst. Bet okupantu beigu kadrus jau filmē pavadošais drons no augšas. Un tā, līdztekus tiešajiem triecieniem, ir vēl viena «Irša» misija – demoralizēt ienaidnieku. Iedvest viņā bailes par nenovēršamo nāvi no debesīm. Viņi ir iebrukuši svešā zemē, un viņiem par to pienākas sods.

 

Droni Ukrainai!

LV-Teh un sadarbības partneru izstrādāto dronu «Irsis» ražošanu Ukrainas vajadzībām atbalsta arī labdarības fonds ziedot.lv projektā Droni Ukrainai!

Krievijas armija katru dienu uzbrūk Ukrainas civiliedzīvotājiem. Spārnotās raķetes, droni, artilērija - tos ienaidnieks raida pret Ukrainas cilvēkiem. Mums jāpalīdz ukraiņiem aizstāvēt viņu zemi. Ziedosim Ukrainas aizstāvju atbalstam, ziedojumi tiks izlietoti dronu iegādei!

https://www.ziedot.lv/droni-ukrainai-4573

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi