Kas brauc un dzer, tas dārgi maksā

Lieldienu brīvdienās, kā jau ierasts, daudzi dosies viesos vai pie dabas. Vieni šos svētkus atzīmē ar olu kaujām un kārtīgu izšūpošanos, bet citi, lietojot grādīgos dzērienus. Šādi svinot, pie auto stūres noteikti sēsties nevajadzētu, it īpaši, ja autovadītāja tiesības jau atņemtas par analoģisku pārkāpumu. Citādi brauciens var noslēgties ne vien tiesas zālē, bet arī cietumā.

Zemgales rajona tiesa Ogrē šā gada 26. februārī rakstveida vienošanās procesā izskatīja krimināllietu Viestura A. (vārds mainīts) apsūdzībā pēc Krimināllikuma 262. panta pirmās daļas, 312. panta otrās daļas un 281. panta otrās daļas par transportlīdzekļa vadīšanu bez atbilstošas kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām (transportlīdzekļa vadīšanas tiesības noteiktā kārtībā atņemtas), atrodoties alkohola ietekmē, kā arī izvairoties no tiesību ierobežošanas soda izciešanas.

Pārbaudījusi pirmstiesas kriminālprocesā noslēgtās vienošanās noslēgšanas apstākļus un tās atbilstību Krimināllikuma un Kriminālprocesa likuma normām, tiesa konstatēja, ka ar Vidzemes rajona tiesas 2022. gada 2. decembra spriedumu, kas stājies spēkā tā paša gada 13. decembrī, Viesturs atzīts par vainīgu Krimināllikuma 262. panta ceturtajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanā, proti, par Ceļu satiksmes noteikumu vai Transportlīdzekļu ekspluatācijas noteikumu pārkāpšanu, ja to izdarījusi persona, kas vada transportlīdzekli alkohola, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē, un ja tās rezultātā cietušajam nodarīts smags miesas bojājums vai tā izraisījusi cilvēka nāvi. Par minēto noziedzīgo nodarījumu tiesa Viesturu bija sodījusi ar brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, atņemot

transportlīdzekļa vadīšanas tiesību uz sešiem gadiem, sodu piemērojot nosacīti ar pārbaudes laiku uz trīs gadiem un sešiem mēnešiem. Diemžēl secinājumus viņš no tā netika izdarījis.

Pērnā gada 15. oktobrī ap pulksten 20.30 Viesturs, zinot, ka papildsods pēc Vidzemes rajona tiesas 2022. gada 2. decembra sprieduma nav izciests, būdams persona, kurai transportlīdzekļa vadīšanas tiesības atņemtas, viņš, atrodoties alkohola ietekmē, ar alkohola koncentrāciju izelpojamā gaisā 0,81 promiles, vadīja automašīnu «VW Golf» pa autoceļu Skrīveri–Augšlīgatne (P32), kur kādā no posmiem dzērājšofera braucienam punktu pielika policijas darbinieki.

Turklāt, saprotot, ka nepatikšanas nu ir lielas, nolūkā izvairīties no kriminālatbildības, Viesturs slēpa savu identitāti, uzrādot likumsargiem citas personas transportlīdzekļa vadītāja apliecību, uzdodot to par savu un apgalvojot, ka viņš ir Bruno, nevis Viesturs... Pirmais aprīlis bija vēl tālu, un policisti to nebūt neuztvēra kā joku, un vīrietim jau itin drīz atkal nācās atbildēt likuma priekšā.

Tiesa nolēma apstiprināt starp prokurori un apsūdzēto šā gada 30. janvārī noslēgto vienošanos par vainas atzīšanu un sodu, kā arī tam pievienot ar Vidzemes rajona tiesas lēmumu neizciesto sodu, tādējādi galīgais sods Viesturam noteikts brīvības atņemšana uz trīs gadiem, četriem mēnešiem un trim dienām, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz septiņiem gadiem un sešiem mēnešiem. Nolemts arī no Viestura piedzīt valsts labā daļēju automašīnas «VW Golf» vērtību 1500 eiro apmērā, jo dzērājšoferis bija braucis ar svešu auto un šādos gadījumos tiesa auto nekonfiscē, bet pēc saviem ieskatiem piemēro atmaksāt auto vērtību.

Saīsinātais spriedums nav pārsūdzams un ir stājies spēkā.

Ziņas

Viedokļi

Lasāmgabali

Sludinājumi